Keski-iän kriisi, tähänastisten saavutusten analysointia, kesken jääneiden selvittämättömien asioiden pohdiskelua, elämänkysymysten kyseenalaistamista. Uskomus elämästä, maailmasta ja myös itsestämme tulevat kohdatuiksi. Ristiriita, sen välillä miten on oppinut näkemään maailman, ja miten se nyt kokee, synnyttää kriisin. Humanistisen psykologian näkökulmasta keski-ikäisen sisällä tapahtuu kasvatetun minän ja ydinminän konflikti.

Rationalisointi ja keski-iän kriisi. Tosiasiahan on se, että vanhenemme, emmekä enää nuorene. Se juna meni jo, mutta voimme rationalisoida itsellemme, että iällä ei ole mitään merkitystä,  ikä tuo mukanaan kokemusta ja tietoa. Nelikymppisestä elämä vasta alkaa, synnymme jopa osittain uudelleen. Entä ulkonäkö sitten, ikää alkaa tulemaan ja paikat alkavat rupsahdelle ja leukaperät roikkumaan, mutta voimme yrittää vakuutella itsellemme, että nelikymppinen on uusi parikymppinen, ainakin meidän omissa silmissä. Jonkun tutkimuksen mukaan, nelikymppisenä itseluottamus on korkeimmillaan, ja mielestäni tarvitseekin olla, jos tuohon ”nelikymppinen on uusi parikymppinen” uskoo. Mutta elämän hallinnan osalta, keski-ikäinen yleensä hallitsee itsensä paremmin, ja on tietoisempi itsestään, vaikkakin vanhempana. Ja onneksi aina voi lohduttaa itselleen, ettei tämä tästä enää paremmaksi tule.

Keski-iän kriisistä selviytyminen. Selviytymistapoja on onneksi monia. Minä kirjoitin kirjan. Kirjani ei kuitenkaan käsittele keski-iän kriisiä, vaan sen kirjoittaminen oli minulle keski-iän kriisin purkamista.

Kirja: Venyvä totuus.

Venyvä totuus käsittelee pettämistä ja valehtelua eri näkökulmista, niin asiantuntijoiden kuin yksilöidenkin osalta. Kirjan tarkoituksena on auttaa lukijaa ymmärtämään miksi henkilö pettää ja valehtelee. Kirja auttaa myös tunnistamaan erilaisia pettäjätyyppejä ja pettämiseen liittyviä ilmiöitä sekä esittelee valheen eri muotoja. Kirja tarjoaa tietoa ja antaa vinkkejä siihen, kuinka pettäminen ja valehtelu paljastetaan. Kirja soveltuu sekä ihmisen olennaiseen kunnollisuuteen uskoville että epäluuloisimmille skeptikoille.

”Mielemme tekee meille usein kepposia, suurimman osan ajasta olemme tunteiden viemiä, manipuloitavissa olevia hyväuskoisia hölmöjä. Ketä tahansa voidaan huijata, pettää ja kenelle tahansa voidaan valehdella. Petämme ja valehtelemme ja lisäksi valehtelemme siitä, että petämme ja valehtelemme.”

Kirja on saatavilla mm.

https://www.bod.fi/kirja/saara-huhtasaari/venyvae-totuus/9789515683045.html

Avainsanat: keski-iän kriisi, rationalisointi, kirja, venyvä totuus 

Lähde:

Dunderfelt, Tony (2010). Elämänkaaripsykologia. Wsoy.